Pillefyr eller jordvarme?

Pillefyr eller jordvarme?

Skal du etablere et nyt varmeanlæg i dit hus, eller er du måske i gang med et større byggeprojekt? Så er du måske stødt på nogle udfordringer i forbindelse med valget af varmeanlæg. 

I dag findes der nemlig mange forskellige typer af varmeanlæg, der er fordelagtige. Fordelagtige varmeanlæg er blandt andet pillefyr og jordvarme. Men hvilket af de to varmeanlæg bør du vælge? Og hvilke fordele er der ved de forskellige? 

Det kan du blive klogere på her, hvor du får en enkel gennemgang af henholdsvis pillefyr og jordvarme. På den måde kan du selv danne dig et overblik over, hvilken type varmeanlæg du foretrækker som varmekilde. 

Hvad er et pillefyr?

Et pillefyr kan vel bedst sammenlignes med brændeovne eller oliefyr, som de fleste kender dem. Pillefyret fyrer dog med træpiller – og nogle pillefyr kan faktisk også fyre med andre materialer. Hvis du ikke fyrer med brænde eller olie, men i stedet fyrer med piller, vil du skåne miljøet for en stor belastning, og du kan samtidig spare penge på varmeregningen. Især kan du spare mange penge på din varmeregning, hvis du skifter dit olie- eller naturgasfyr ud med pillefyret. 

Pillefyret består af tre forskellige elementer, nemlig et træpillemagasin, en kedel og en brænder. Træpillerne fyldes i magasinet. Derfra bliver pillerne automatisk overført til brænderen, der har en blæser, der skaber luften til forbrændingen af pillerne. I dag er der desuden mindre og mindre vedligeholdelse på pillefyr, da de bliver mere tekniske og moderne. I dag kan du for eksempel styre rigtig mange pillefyr direkte fra din computer eller telefon. Så du kan i princippet sidde i sofaen og styre pillefyret, hvis du begynder at fryse om fødderne. 

Prisen på pillefyret

Når man taler om prisen på et pillefyr, kan prisen i virkeligheden deles op i to, nemlig prisen på selve fyret og driften af det. Det er ikke det, det koster at anskaffe sig et pillefyr, der er det dyre.

Et pillefyr er nemlig blandt de billigste typer af grøn energi, når det kommer til selve anskaffelsen. Dog varierer prisen på pillefyret meget fra producent til producent – her kan du få en ide om en pris på forskellige pillefyr. Prisen på et pillefyr varierer typisk på mellem 15.000 og 90.000 kroner. Der er altså et vidt prisspænd, der både kan gøre pillefyret til en billig og dyr løsning. 

Driften af et pillefyr er forholdsvis billig, selvom der naturligvis er nogle omkostninger forbundet med det. 

Hvis du skifter fra et olie- eller naturgasfyr til et pillefyr, vil du typisk kunne spare op til halvdelen på din varmeregning. Det betyder også, at din investering i et pillefyr hurtigt vil tjene sig selv hjem i besparelser. 

Hvad er jordvarme?

Jordvarme er en særlig opvarmningsform, der er aldeles miljøvenlig og bæredygtig. Derudover kan du på sigt spare mange penge ved at vælge at installere jordvarme; således kan du nemlig hente varmen helt gratis i din have frem for hos elværket. Et jordvarmeanlæg udnytter nemlig den energi, der findes i jorden, som omdannes til varmeenergi. Det er varmeenergien, som jordvarmeanlægget kreerer, der kan opvarme både luft og vand i din bolig. 

Et jordvarmeanlæg består af en såkaldt jordvarmeslange, en ekstern jordvarmepumpe og en luft-til-vand-varmepumpe. Jordvarmeslangen bliver gravet ned i din have. Slangen bliver enten gravet horisontalt eller vertikalt ned, hvorfor du skal have en forholdsvis stor have, hvis du skal have muligheden for at installere jordvarme. 

Prisen på jordvarmeanlægget

Et jordvarmeanlæg er et af de dyreste varmeanlæg, hvis man kigger på selve installationsprisen; det er bestemt dyrt at installere et jordvarmeanlæg. Dog er det denne varmekilde, der vil kunne spare dig for mest på længere sigt. 

Du vil kunne spare rigtig mange penge på din varmeregning, men du vil også spare rigtig meget, når det kommer til dit CO2-udslip. Det betyder altså, at der går flere år, før investeringen er tjent hjem, men når den først er det, vil du have opnået en kæmpe og vedvarende besparelse på din varmeregning. Ved at klikke her kan du læse mere om jordvarme og prisen herpå. 

Fordele og ulemper ved jordvarmeanlægget

Der er nogle forskellige fordele og ulemper ved jordvarmeanlægget, som du naturligvis skal kende til, hvis du overvejer at skifte til en grønnere energiløsning. 

Vi starter med fordelene, som du kan læse om her: 

  • Jordvarmeanlægget er en billig varmekilde. Især er det profitabelt, hvis du skifter fra et olie-, pille- eller gasfyr til et jordvarmeanlæg.
  • Anlægget kræver ikke meget vedligeholdelse, og derved sparer du også penge og tid på dette.
  • Jordvarmeanlægget udnytter jordens egen energi, som omdannes til varmeenergi. Det er altså en meget miljørigtig løsning. 
  • Et jordvarmeanlæg forhøjer værdien på din bolig.
  • Der er minimale støjgener forbundet med at have et jordvarmeanlæg installeret. 

Der er mange rigtig store fordele forbundet med jordvarmeanlægget. Der er dog også nogle ulemper eller ting, du bør overveje. Dem kan du læse om her:

  • Et jordvarmeanlæg er en dyr investering.
  • Hvis du vil installere jordvarme, kræver det, at du har en stor have.
  • Du skal have et velisoleret hus, hvis du skal kunne bruge jordvarme som energikilde.