Test af din internethastighed
Har du lyst til at teste din internethastighed? Læs med her og se hvordan du gør.

Test af din internethastighed

Er du i tvivl om, hvorvidt din internetudbyder rent faktisk leverer det, du har betalt for? Dette kan du heldigvis teste ved hjælp af en hastighedstest, hvilket du eksempelvis kan gøre på Danmarks største sammenligningsportal Samlino.dk. Inden du gør det, forklarer vi dig dog i denne artikel, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med en hastighedstest.

Hvad måler en hastighedstest?

Der findes en del forskellige hastighedstest derude, hvoraf de fleste har forskellige features. Disse måler forskellige elementer i relation til din internethastighed og dit internet generelt. Hovedsageligt består en hastighedstest af både download- og uploadhastigheder, men den har som nævnt også andre features såsom latency, IP-adressen og endda i nogle tilfælde hvilken bredbåndsudbyder der er tale om.

Det fundamentale ved en hastighedstest er selvfølgelig at måle download- og uploadhastighederne, hvor resultatet som regel bliver udtrykt som et gennemsnit af hastighederne, imens testen er i gang. Nogle tests udtrykker faktisk også, hvor høj upload- og downloadhastigheden maksimalt var under testen.

Hvad bruges hastighedstestens resultater til?

Du kan bruge hastighedstestens resultater til forskellige ting og i forskellige situationer. Her giver vi dig nogle eksempler:

Tjek om du får det, du betaler for

En af de situationer, hvor du kan bruge hastighedstestens resultater, er for at se, om du reelt får den internethastighed, som du betaler bredbåndsudbyderen for. For at gøre dette skal du blot vide nøjagtigt, hvilke hastigheder du burde modtage i dit bredbåndsabonnement. Når du har styr på dette, kan du derefter bruge resultaterne af testen til at afgøre, hvorvidt du får det, du betaler for.

Find ud af, hvilke hastigheder du har behov for

En anden mulighed for at benytte resultaterne af testen er til at afgøre, hvilke behov du har i forhold til internethastigheder. Dette er især nyttigt, hvis du overvejer at skifte internetudbyder. For at vurdere dette kan du med fordel tage udgangspunkt i det bredbånd, du har nu, og hvordan det imødekommer dine behov. Hvis du for eksempel oplever, at du har hastigheder, som ikke er tilstrækkelige i forhold til dit behov, så vil du formentligt skulle skifte til et nyt abonnement med højere hastigheder – og vice versa.

Tjek forbindelsen forskellige steder i dit hus

Foruden de ovenstående muligheder kan du også bruge hastighedstesten til at tjekke internetforbindelsen og hastighederne forskellige steder i dit hjem. I realiteten er der tit forskel på forbindelsen rundt omkring i hjemmet. Dette kan blandt andet skyldes, at routeren har nogle problemer i relation til at opfange forbindelsen og derefter fordele den hensigtsmæssigt. For at finde ud af hvor routeren gavner mest, kan du flytte placeringen af routeren og derefter lave tests diverse steder. Til sidst kan du placere den der, hvor den giver bedst forbindelse på de ønskede områder.

Sådan får du det mest præcise resultat

Når du laver en hastighedstest, er det ikke altid, at du kan stole fuldt og fast på resultatet. Dette skyldes, at diverse hastighedstest blot er et skøn af internethastigheden m.m. Med andre ord kan der altså forekomme udsving. Selvom der kan forekomme udsving i testen, så er disse hastighedstests dog for det meste retvisende.

Der er dog nogle tips og tricks, som du kan benytte dig af for at få det mest præcise resultat. Din internethastighed bliver i høj grad påvirket af de opgaver, du er i gang med, og derfor bør du holde øje med, om du har mange datatunge opgaver i gang, inden du foretager en hastighedstest. Hvis det er tilfældet, så vil du formentligt se en lavere downloadhastighed.

Vi skal endnu en tur tilbage til din router, da denne også kan påvirke udfaldet af din hastighedstest. For at minimere routerens påvirkning på udfaldet, kan du med fordel tilslutte din enhed til routeren, hvis det er muligt, og derefter påbegynde testen.

Vær endvidere også opmærksom på, hvor mange der benytter internettet samtidigt, da dette også vil påvirke udfaldet. Sørg derfor for at slå internettet fra på de andre enheder, der benytter internettet. Derved vil du få det mest korrekte resultat og et bedre billede af internethastigheden.

Du har nu en bedre forståelse for hastighedstests, og hvad disse kan bruges til. Husk dog at være opmærksom på de forskellige ting, der kan påvirke resultaterne af hastighedstesten, hvis du ønsker det mest præcise resultat.